Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dát druhou šanci

Mají statistiky o prodejích akciových pozic něco společného s tématem rozvodu a jeho případného zvrácení? Po jednom zážitku jsem nad tím o víkendu přemýšlel.

Dospěl jsem do věku, kdy začínám mezi svými známými pozorovat rozpady manželství či dlouhodobých partnerství, často za přítomnosti malých dětí. Důvody se různí, ale zajímavé je, že po fázi nejtěžšího emocionálního zranění (6 - 18 měsíců) mnohdy nastupují pochyby, jestli k rozchodu vůbec muselo dojít. Nedávno mi kamarádka – druhým rokem samoživitelka – vyprávěla, jak při příležitosti závodů syna strávila odpoledne se svým bývalým manželem. Večer za ní desetiletý syn přišel a řekl: „To byl krásný den, viď?“ A ona to vnímala úplně stejně.

Ještě než povím, co jsem jí na ten příběh odpověděl, přiznám, že jako první myšlenka mě napadla paralela se specifickou oblastí akciového investování – prodejem dlouhodobé pozice. A přestože vím, že investování a vztahy nejsou souměřitelné, možná nejsou v principu ani tak oddělené, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokusím se tedy svou úvahu rozvést. 

„Existuje tisíc důvodu°, procˇ akcie prodat, ale jen jeden, procˇ koupit,“ říká se na burze. A z mého pohledu je to v partnerství podobné. Existuje tisíc důvodů, proč vztah ukončit, ale pouze jeden proč ho začít. Tím důvodem je, že oba partneři v něm cítí smysl, naplnění svého niterního, individuálního příběhu, navzdory omezením, která jsou s tím neodvratně spojena. 

Protože důvod pro koupi, stejně jako pro začátek vztahu, je jeden (ne tisícerý), je lépe uchopitelný a lidé se mu více věnují. Partneři se obvykle nějakou dobu poznávají, ladí, vědomě a vzájemně se ujišťují (i skrze institut manželství). Rozchod, kterého by bylo možné následně litovat, oproti tomu probíhá spíše impulzivně. Analogicky k tomu profesionální investoři tráví analýzou nákupních příležitostí nepoměrně více času než úvahami o prodeji, a také z pohledu atribuční analýzy je jejich schopnost správně prodat výrazně horší, než je tomu u nákupu (Akepanidtaworn, Di Mascio, Imas, Schmidt). Proces prodeje (tisícerý) je totiž méně standardizovatelný, porušuje status quo, nutí podtrhnout mentální „účet“ a navíc implicitně vyžaduje porovnání s jinými příležitostmi. O dost jednodušší je tedy zaměstnávat okolí i sebe novými nákupy (u nichž se ješteˇ neví, jak dopadnou, takže lze alespoň doufat) a prodejům se systematicky příliš nevěnovat. 

To se dá ještě vcelku dobře pochopit. Zajímavější moment ovšem nastává – když už k prodeji z jakéhokoliv důvodu došlo – zda danou investici po čase znovu zvážit k nákupu či ne? A tady se děje něco neintuitivního. Investoři se k dříve uzavřeným pozicím spíše nevracejí. Když jsem si v roce 2019 dělal malý průzkum pro svou knihu, Ján Hájek v dvanáctileté historii fondu TopStocks držel akcie 75 různých firem, ale pouze jednou se jednalo o firmu, kterou předtím prodal. Daniel Gladiš za patnáct let ve Vltava Fund otevrˇel prˇes 150 pozic, ale pouze dvakrát se k určité investici vrátil. 

Když ale předtím danou firmu koupili a drželi, pravděpodobně se naučili spoustu věcí o jejím fungování, ne? Neměl by tedy „návrat“ k ní být lehčí a pravděpodobnější, než výběr nové?

Ano, ale pochopitelně pouze ve světě bez emocí. Když si vypůjčím slova Petera Lynche: „Lidé chápou, že beˇžná praxe kupování, prodávání a zapomínání dlouhých seznamu° akcií steˇží vede k úspeˇchu, ale přesto k ní sklouzávají. Chteˇjí vypudit staré akcie z mysli, protože historické obchody jsou vždycky spojeny s bolestnými vzpomínkami. Budˇ jsme prˇišli o peníze tím, že jsme prodali prˇíliš pozdeˇ, anebo jsme ztratili tím, že jsme prodali prˇíliš brzy. Tak či tak, pokaždé by na to cˇloveˇk radeˇji zapomneˇl.“

A právě tady - přestože to může vypadat necitlivě - chci dokončit oslí můstek k tématu rozchodů. Neplašíme náhodou myšlenky na ně, jelikož by nám připomínaly, že jsme odešli příliš pozdě (dovedli vztah k agónii) či příliš brzy (nedali mu šanci na obnovu)? Nesnažíme se právě kvůli této hypotetické a neveselé kalkulaci zapomenout na všechny formy „konce“, které jsme prožili, a přeneseně tím také na finální konec, který nás všechny bez výjimky čeká? Myslím, že mnohdy ano.

Zacˇátek a konec jsou ovšem stejneˇ du°ležité. V čínské lidové moudrosti mají dokonce identickou povahu – jinovou. Ta započíná a končí všechny děje, zatímco komplementární jing dynamicky vyplňuje jejich trvání. Všechno musí být pohromadě, aby svět fungoval. A proto ani psychicky zdravý jedinec netouží ustavicˇneˇ zapomínat. „To, že cˇloveˇk byl, je nejlepším du°kazem toho, že stále je,“ prˇipomíná Viktor Frankl. Bez ru°zných milníku°, obcˇasného utrpení, a nakonec i smrti není život kompletní. Bolestné vzpomínky nebo vyhlídky na konec ho nedevalvují, ba práveˇ naopak. Dávají mu novou perspektivu. Například v tom ohledu, že člověk odpuštěním a porozuměním může význam minulosti transformovat. Svým způsobem se k ní může vrátit, a tím vykročit vpřed.

Nikdy bych si netroufl tvrdit, že je to jednoduché, ani že je to vždy možné či finálně úspěšné. Ale údaje z USA praví, že ve zhruba 10 - 15 procentech případů, se k sobě lidé po rozvodu vrátí. V 6 procentech dokonce opětně uzavřou manželství (a ta jsou pak pevnější, než je statistický průměr). Přestože dříve podlehli některému z „tisíců důvodů“, proč odejít, našli tito lidé odvahu znovu prozkoumat svůj postoj a případně rozfoukat jiskřičky smyslu, které je úplně na začátku svedly dohromady. Jestliže podle Eleanor Bertine manželství představuje „slib, že vyčerpáme všechny možnosti k záchraně vztahu, než se rozejdeme,“ tito lidé se nebáli vyčerpat všechny možnosti k záchraně vztahu i poté, co už se rozešli. Zřejmě není nutné zdůrazňovat, jak obrovský benefit to mohlo mít nejen pro ně v případě, že měli děti. 

Mým rodičům se to nepovedlo. Rozvedli se, když mi bylo devět, a už se k sobě nevrátili. Možná proto mě tak zasáhlo, když mi kamarádka vyprávěla svůj příběh. Na oplátku jsem jí popsal, jak neoptimálně přistupují k prodejům akcioví investoři, abych ukázal, že být v určitý moment zraněný a přemožený emocemi je typicky lidské, ale zároveň je v lidských silách dané situaci porozumět, zpracovat ji a třeba se po čase rozhodnout jinak. Koneckonců, svoji první šanci jsme dostali každý. Jestli dáme či přijmeme tu druhou, třetí… už na Bohu není.    

 

Citovaná literatura:

Akepanidtaworn, Klakow – Di Mascio, Rick – Imas, Alex – Schmidt, Lawrence (2018). Selling Fast and Buying Slow: Heuristics and Trading Performance of Institutional Investors.

Bertine, Eleanor (1992).  Close Relationships: Family, Friendship, Marriage.

Frankl, Viktor Emanuel (1994). Člověk hledá smysl: Úvod do logoterapie.

Lynch, Peter (1993). Beating the Street.

 

Autor: Mikulas Splitek | pondělí 20.2.2023 13:43 | karma článku: 12,69 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Klesá riziko recese, když zatím nepřišla?

Lidé mají tendenci si myslet, že tím, že recese zatím nepřišla, klesá její pravděpodobnost. Je to však naopak a je potřeba zůstat pozorný.

4.8.2023 v 10:29 | Karma: 7,12 | Přečteno: 218x | Diskuse| Ekonomika

Mikulas Splitek

Je výše poplatku za aktivní správu fér?

Zaskočen vlastní nejistotou v jednom momentu investičního rozhovoru s Vojtou Žižkou jsem napsal krátkou úvahu.

10.5.2023 v 13:07 | Karma: 9,16 | Přečteno: 393x | Diskuse

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

Pojďme na čtyři otázky o budoucnosti: Na čem může Česká republika založit svůj rozvoj v dalších 20-30 letech, aby prosperovala?

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

S omezeními či svobodná? Jaký druh komunikace je lepší pro společnost, politiky, firmy, uživatele? Tato debata se znovu rozhořela poté, co Elon Musk koupil Twitter...

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63 | Přečteno: 207x | Diskuse| Společnost

Mikulas Splitek

Odpověď na Jóba naopak

Nijak se netajím tím, že knihy C. G. Junga hrají v mém životě zásadní roli a stavím z nich nejvýše pozdní Odpověď na Jóba. Už téměř osmdesátiletý Jung se v ní subjektivně vyrovnává s bezmála dvoutisíciletou křesťanskou tradicí...

28.11.2022 v 12:03 | Karma: 8,43 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 585x
Živím se investováním, tak píši (hlavně) o něm. 

Stránky akciového fondu, který spravuji - zde.  

Autorská kniha Stát se investorem - zde. 

Seznam rubrik